ALS


Een genadeloze ziekte

 

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is één van de meest ernstige invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel waarbij spieren een voor een uitvallen en patienten langzaam opgesloten worden in eigen lichaam. ALS kent geen grenzen. Wereldwijd krijgen ongeveer 385 mensen per dag de diagnose. Hun enige hoop is gevestigd op de snelle ontdekking van de oorzaak en de ontwikkeling van een medicijn. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting van een patiënt 3 tot 5 jaar. Neurologen, Patienten en fondsenwervende organisaties van over de hele wereld werken samen om ALS zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Maar tot op heden bestaat er nog geen effectieve behandeling.

 

Het merendeel van het wetenschappelijk onderzoek naar ALS in Nederland wordt privaat gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland. Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten vanuit de farmaceutische industrie en de overheid in Nederland, maar ook in de rest van de wereld zéér beperkt zijn. Het is enkel dankzij de inzet van mensen zoals u, dat onderzoekers zo veel bereikt hebben. Want er worden steeds meer ALS genen ontdekt, die belangrijke informatie geven over de genetische structuur van de ziekte en de ontwikkeling van gerichte therapieën in de toekomst mogelijk maken.

 

Tijd is geld. De continuïteit van de zoektocht naar een effectieve therapie voor ALS is volledig afhankelijk van donaties en giften. Hoe meer geld er beschikbaar is, hoe meer aanknopingspunten er tegelijkertijd onderzocht kunnen worden. Help mee om die oplossing sneller dichterbij te brengen.

  • Verdiepende informatie over de ziekte ALS treft u op onze website
  • Hier staan ook alle onderzoeken die wij op dit moment financieren